Centres d'Interés d'un dia

Walkie-Talkie. Explorem l'ecosistema

Com afecta l'acció dels humans en el medi ambient? Recorregut experimental i d'aventura pel bosc mediterrani per conèixer el nostre ecosistema i la seva biodiversitat. Descobrir la importància d'espècies com el llop, trencant tòpics i falses creences, i promovent l'esperit crític de l'alumne.

Partim d'una breu explicació sobre el model ideal d'ecosistema. Per equips, repartim un quadern de camp i uns walkie-talkies. Anirem superant diverses proves, obstacles i jocs mentre descobrim i investiguem tot tipus de pistes, rastres i racons amagats. No és una activitat competitiva, junts, la bona sort es multiplica i la mala es redueix. Durant el recorregut trobarem el material necessari per realitzar les proves i omplir el quadern de camp: lupes, cinta mètrica, pinces, tisores, claus per descobrir els missatges secrets, etc. Aconseguirem les respostes al problema del desequilibri del nostre ecosistema? Aconseguirem trobar al llop?

el nostre ecosistemaOBJECTIUS

--> Promoure les actituts del solidaritat, cooperació i sostenibilitat en els alumnes.
--> Conèixer les claus i funcionament bàsic del nostre ecosistema.
--> Fomentar la implicació i el compromís amb una causa: la protecció legal del Llop Ibèric en el nostre territori.
--> Entendre realment al llop i el seu comportament.
--> Conèixer el perquè del seu extermini i el seu retorn a Catalunya.
--> Exposar la situació actual de l'espècie en el nostre país.

 

 

 

 

EXPLORACIÓ

VEGETACIÓ
Cercar mostres d’arbres mediterranis fent ús del quadern de camp.

OBSERVATORI
Identificació dels animals del bosc amb l'ajuda de binocles. Això, sí, caldrà fer silenci... (ssshhh) per trobar com a mínim 15 dels 19 animals que hi ha.

ATZAR
Tindrem sort? Perdrem o guanyarem targetes? Com afecten a l'ecosistema els factors meteorològics com les pluges, els incendis, la sequera, les plagues...

SEGUIR I IDENTIFICAR LES PETJADES
Seguir les petjades i descobrir a quin animal pertanyen i el seu cau. Trobarem unes caixetes misterioses... que hi haurà a dins? Necessitem una clau per obrir-les...

 TRIA EL TEU CAMÍ
Si voleu continuar el camí, primer haureu de superar aquesta prova. Us heu fixat be en totes les petjades que hem identificat abans? Anem a comprovar-ho tot exercitant la memòria.

ATZAR. TRIA LA TEVA RESPOSTA
Hi ha factors humans que fan malbé la flora i la fauna del nostre ecosistema però també hi ha actuacions que les defensen i protegeixen com la plantació solidària d'arbres, la creació de parcs naturals i la rehabilitació de la fauna salvatge... posem a debat l'enunciat que ens ha tocat, a qui li tocarà defensar-ho i a qui li tocarà posar-lo en qüestió?

TERANYINA
Aconseguireu travessar tots la teranyina sense tocar un sol fil? Compte, els picarols us delataran!

INTERPRETACIÓ DE RASTRES
Haurem de mesurar i observar les petjades amb lupa per identificar-les i confirmar que es tracta de la correcta. Saber de què s'alimenten els animals ens pot ajudar a l'hora d'identificar a quin animal pertanyen les femtes. Les restes de menjar també ens poden ajudar a identificar quin animaló pertanyen. I altres rastres que s'hauran d'interpertar i analitzar, com nius, troncs podrits amb resta de pèls, ous eclosionats...

MISSATGE SECRET
Hem d'aconseguir trobar el llop. Sabem que estem a prop perquè li hem seguit el rastre fins aquí! Però, quina és la contrasenya per sol.licitar les últimes coordenades? Tindrà relació amb els missatges secrets que hem trobat dins les caixetes?

CAU DE LLOP
Immortalitzeu el moment amb una foto d'equip amb la polaroid i la poseu al vostre quadern de camp!

 

Cloenda: Buscarem un racó tranquil on repassarem el nostre quadern de camp i ens plantajarem que és el que podem fer per tal de millorar el nostre ecosistema i fer del nostre un món millor.

icon pdfVersió per imprimir

 

 

 

 

 

Dades de Contacte

Camí de Can Ribas s/n
08415 BIGUES I RIELLS (Barcelona)
T 93 865 63 30

colonies@canribas.com

Avís legal

On som?