Centres d'Interés

El nostre ecosistema

Projecte de Col.laboració amb TAIGA

Can Ribas i Taiga s’han unit en una Campanya Solidària en defensa del llop. Taiga és una entitat que vetlla per la conservació del Patrimoni Natural i la biodiversitat.

el nostre ecosistemaOBJECTIUS

--> Valors de l’empatia i l’altruisme, despertar sentiments i emocions, incentivar la reflexió i l’esperit crític, i promoure les actituds de solidaritat, cooperació i sostenibilitat en els alumnes.
--> Fomentar la implicació i el compromís amb una causa: La protecció legal del Llop Ibèric en el nostre territori.
--> Entendre realment al llop i el seu comportament.
--> Conèixer el perquè del seu extermini i el seu retorn a Catalunya.
--> Exposar la situació actual de l’espècie en el nostre país.

La Campanya “El Llop, Fals Enemic” promou la participació dels alumnes en un projecte solidari en defensa del llop ibèric. S’exposa la situació actual de l’espècie en el nostre país mostrant la veritable naturalesa del llop i dóna llum a l’històric conflicte Home-Llop.

Per a cada escola que realitza aquesta activitat, Can Ribas destina una part dels ingressos1 a la campanya. Tots els fons recaptats es dedicaran íntegrament a finançar projectes per la conservació del llop ibèric, i sense ànim de lucre.

Totes les escoles que participin en la campanya, entraran a formar part del Club dels Llobatons i podran formar part del Mosaic humà gegant en defensa del llop ibèric que es realitzarà a final de curs. (Localització, data i condicions especificades més endavant, i amb la presencia de mitjans de comunicació).

ACTIVITATS

Recorregut pel bosc mediterrani per conèixer el nostre ecosistema i la seva biodiversitat. Descobrir la importància d’espècies com el llop, trencant tòpics i falses creences, i promovent l’esperit crític de l’alumne. Com afecta l’acció dels humans en el medi ambient?

Partim d’una breu explicació sobre el model ideal d’ecosistema. Per equips, repartim un quadern de camp i una motxilla d’equipament amb tot el material necessari per realitzar les proves: walkie-talkies, lupa, cinta mètrica, xiulet, cronòmetre, precinte, pinces, piràmide de la cadena tròfica, tisores, quadern de camp. Anirem guanyant i perdent targetes durant el transcurs de l’activitat. No és una activitat competitiva, junts la bona sort es multiplica i la mala es redueix.

EXPLORACIÓ

VEGETACIÓ
Cercar mostres d’arbre, arbust i herbes fent ús del quadern de camp.

OBSERVATORI
Recerca dels animals del bosc amb l’ajuda de binocles. Això, si, caldrà fer silenci...ssshhh per trobar 15 dels 19 animals que hi ha.

INTERPRETACIÓ DE RASTRES
Buscar petjades, les haurem de mesurar i observar amb la lupa per confirmar que es tracta de la correcte. Femtes, saber de què s’alimenten els animals ens pot ajudar alhora d’identificar a quin animal pertanyen. Restes de menjar, i identificar-los a quin animaló pertanyen. I altres rastres que s’hauran d’interpretar i analitzar, com nius, troncs podrits amb resta de pèls o ous eclosionats...

ATZAR
Tindrem sort? Com afecten els factors meteorològics com les pluges, els incendis, la sequera, les plagues...? I els factors humans com la contaminació d’aigües i la construcció de carreteres, la plantació solidaria d’arbres, la creació

TRIA LA TEVA RESPOSTA
Cal que ens posem d’acord tots junts per triar la millor opció per tal de fer créixer el bosc mediterrani? La resposta ha de ser decisió de tota la classe, parleu-ne i poseu-vos d’acord. Què faríeu vosaltres per augmentar els boscos? Quina creieu que és la solució per equilibrar el nostre ecosistema?

SEGUIR LES PETJADES
Seguir les petjades i descobrir a quin animal pertanyen.

PIRÀMIDE
Construir la cadena tròfica. La tenim equilibrada? Pregunteu pel Walkie Talkie què podeu fer per millorar-la.

CAU DEL LLOP: S’ha de seguir el Radio-localitzador per arribar al cau del llop. Foto d’equip i al quadern de camp!

comparteix amb nosaltres

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Dades de Contacte

Can Ribas de Montbui és una casa pairal del s. XVI, propietat de la família Oliver Parellada, restaurada i convertida en casa de colònies i escola de natura des de 1982
Camí de Can Ribas s/n
08415 BIGUES I RIELLS (Barcelona)
T 93 865 63 30
F 93 865 80 30
colonies@canribas.com

Avís legal